De milieuzone van het Ruhrgebied

Voorheen hadden de meeste steden van het Ruhrgebied elk hun eigen milieuzone, maar in 2012 zijn deze opgegaan in één grote, algemene zone. Hiermee is het verreweg de grootste milieuzone van Duitsland. Binnen de milieuzone is het groene milieuvignet verplicht. We hebben hieronder een kaart en meer informatie voor je. Aan het einde van de pagina vertellen we je ook hoe je het vignet aanvraagt.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van het Ruhrgebied

Zoals je op de kaart zien, beslaat de milieuzone het volledige gebied van Duisburg tot Dortmund. Dit is dus het gebied waar een milieuvignet verplicht is.

kaart milieuzone het Ruhrgebied

Voor de meeste grote steden van het Ruhrgebied hebben we ook een eigen pagina met meer gedetailleerde informatie. Klik op een plaatsnaam in de lijst om naar de pagina van de betreffende stad te gaan. De letters komen overeen met de letters op de kaart.

 1. Bochum
 2. Bottrop
 3. Castrop-Rauxel
 4. Dortmund
 5. Duisburg
 6. Essen
 7. Gelsenkirchen
 8. Gladbeck
 9. Herne
 10. Herten
 11. Mülheim
 12. Oberhausen
 13. Recklinghausen

Het Ruhrgebied kent een aantal uitzonderingen op de regel, oftewel wegen binnen de milieuzone waar het milieuvignet toch niet verplicht is. In de eerste plaats gaat het dan om de autosnelwegen. Zolang je de milieuzone via een autosnelweg in- en weer uitrijdt, is een milieuvignet voor je auto niet nodig. In het geval van het Ruhrgebied gaat het om de A2, de A3, de A40, de A42, de A43, de A45, de A448, de A52 en de A59. Denk er wel aan dat sommige van deze wegen binnen de milieuzone overgaan in gewone wegen. Dit zijn de A40 na Dortmund-West en de A52 bij Gladbeck.

Een tweede belangrijke uitzondering is de haven van Dortmund. Deze kun je via twee wegen zonder milieuvignet bereiken. Bekijk onze pagina over Dortmund voor meer informatie.

Parkeren zonder milieuvignet

Doordat de milieuzone van het Ruhrgebied erg groot is, zijn er weinig plekken buiten de zone vanaf waar je met het openbaar vervoer alsnog je bestemming snel bereikt. In sommige steden aan de rand van het Ruhrgebied kun je terecht bij een treinstation in een van de voorsteden. We hebben per stad enkele aanraders voor je op een rij gezet. Zie hiervoor de pagina’s over de steden zelf.

Doordat het openbaar vervoer niet gratis is, ben je overigens al snel meer geld kwijt dan wanneer je het vignet zou kopen. Dit is dus alleen een aanrader als je auto niet voor het groene milieuvignet in aanmerking komt.

Milieuvignet voor het Ruhrgebied kopen

Het groene milieuvignet

Net als in vrijwel alle Duitse milieuzones, is in het Ruhrgebied het groene milieuvignet verplicht. Heb je een ouder rood of geel vignet, dan zul je hiervoor dezelfde boete ontvangen als wanneer je geen vignet hebt. Op moment van schrijven bedraagt deze €100. De meeste voertuigen komen gelukkig voor het groene vignet in aanmerking. Tenzij je auto erg oud is, hoef je je dus geen zorgen te maken.

Direct naar het bestelformulier

Ga naar het bestelformulier om direct je vignet aan te vragen. Dit kost slechts enkele minuten tijd. Je vignet wordt vervolgens binnen één werkdag uitgegeven en met de post verstuurd. Betalen doe je onder meer met Bancontact, rechtstreeks via je bank, met iDEAL of met je creditcard.

Overnachten in het Ruhrgebied

a je naar het Ruhrgebied voor je vakantie of voor het werk, en heb je nog een plek nodig om te slapen? Kijk dan eens naar deze pagina over het Ruhrgebied op Booking.com. Hier vind je namelijk alle beschikbare hotels en kun je ook direct je kamer boeken. Zo ben je er in ieder geval zeker van dat je een slaapplek hebt. Booking.com is de grootste reserveringssite van Europa.

Wat is er in het Ruhrgebied te zien?

Ruhrgebied

Foto van het Ruhrgebied door Holger (CC BY 2.0)

Het Ruhrgebied beschikt over 11 grote steden en 42 kleinere. Dit zorgt ervoor dat er ook erg veel te doen is. Alleen al in Dortmund en Oberhausen is genoeg te doen, meer dan je in een dag aankunt. Ook zijn er veel natuurparken, wandelroutes en bezienswaardigheden te vinden. Enige bezienswaardigheden die zeker op je lijstje zouden moeten staan zijn: Zeche Zollverein, het Maximilianpark Hamm, Landschaftspark Duisburg en de Margarethenhöhe.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op