De milieuzone van Dortmund

Dortmund kende sinds 2008 een milieuzone. In 2012 is deze opgegaan in de grotere milieuzone van her Ruhrgebied, wat de grootste aaneengesloten milieuzone van Duitsland is. Binnen de zone is een groen milieuvignet verplicht voor de meeste gemotoriseerde voertuigen. Op deze pagina hebben we een kaart van de milieuzone en andere nuttige informatie voor je.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Dortmund

Op de onderstaande kaart kun je het deel van de milieuzone van het Ruhrgebied in en rond Dortmund zien. Vrijwel de gehele stad valt onder de zone. Richting het westen loopt de milieuzone verder door naar steden zoals Bochum en Herne. Klik hier voor een volledige kaart.

kaart milieuzone van Dortmund

Er zijn in Dortmund een aantal uitzonderingen waar geen milieuvignet nodig is. Het gaat dan in de eerste plaats om de industriële haven van de stad. Op de kaart is dit gebied zichtbaar als de inham ten noorden van het centrum. Via de Fürst-Hardenberg-Straße (A op de kaart) kun je de haven zonder vignet bereiken. Neem afslag Dortmund-Mengede (B) op de A2 om deze weg te bereiken. Een tweede optie is de Mallinkrodtstraße, aangegeven met rood op de kaart. Deze verbindt de A45 met de haven en een vignet is hier opnieuw niet nodig.

Daarnaast is het vignet ook niet verplicht op de autosnelwegen rondom Dortmund. Net zoals in heel Duitsland, kun je hier zonder problemen via de Autobahn de milieuzone in- en weer uitrijden. Let er wel op dat de A40, op de kaart aangegeven met een blauwe lijn, midden in de stad eindigt. Theoretisch is op dit traject het vignet dus niet vereist, maar in de praktijk wel omdat je de weg alleen binnen de milieuzone kunt verlaten. Het gaat dan om het traject ten oosten van kruispunt Dortmund-West.

Parkeren zonder milieuvignet

Wie geen milieuvignet heeft weten te bemachtigen, kan nog altijd buiten de stad parkeren en dan via het openbaar vervoer het centrum bereiken. Het beste kan dit ten oosten van de milieuzone. We hebben op de kaart een aantal parkeerterreinen bij een station van de metro voor je aangegeven:

  1. Hauptfriedhof aan de Westfalendamm, lijn U47
  2. Knappschaftskrankenhaus aan de Hörder Straße, lijn U43
  3. Pothecke aan de Brackeler Hellweg, lijn U43

Ten noorden of zuiden van de milieuzone parkeren is lastiger. De grote P+R-terreinen van Dortmund bevinden zich hier allemaal binnen de zone, terwijl de zone richting het westen verder doorloopt.

Milieuvignet voor Dortmund kopen

Het groene milieuvignet

Net als in de rest van het Ruhrgebied en net als tegenwoordig in vrijwel alle Duitse steden met een milieuzone, is het groene vignet verplicht in Dortmund. De oude rode en gele vignetten zijn niet langer geldig. Heb je nog geen groen milieuvignet? Dan kun je deze eenvoudig aanvragen via ons bestelformulier. Het vignet wordt dan binnen een werkdag met de post toegestuurd.

Direct naar het bestelformulier

Ben je al in Duitsland? Dan kun je het vignet bemachtigen bij bedrijven die een uitlaatgastest mogen uitvoeren. Zorg wel dat je je kentekenbewijs bij je hebt.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op