Veelgestelde vragen (FAQ)
Op deze pagina vind je de antwoorden op vragen over het milieuvignet en je bestelling. Staat je vraag er niet bij? Gebruik dan alsjeblieft het contactformulier.
Direct naar het bestelformulier
- Wat is de levertijd van het vignet?
- Komt mijn auto in aanmerking voor het milieuvignet?
- Waar bevinden de milieuzones zich?
- Is een milieuvignet verplicht op de autosnelweg?
- Mag ik rijden in steden met een dieselverbod?
- Hoelang is het milieuvignet geldig?
- Waar plak ik het milieuvignet?
- Hoe en waar wordt er gecontroleerd?
- Wat als ik het vignet niet heb ontvangen?
- Welke betaalmogelijkheden heb ik?
- Kan ik de bestelling annuleren?
- Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen
Wanneer heb ik het vignet in huis?
Via deze website bestelde milieuvignetten worden binnen maximaal één werkdag vanuit Duitsland met de post verstuurd. Gewoonlijk bezorgt bpost het vignet dan twee tot drie werkdagen later. Let er op dat we voor de bezorging afhankelijk zijn van de postbedrijven. We hebben hier geen invloed op. Ook kunnen we de bezorging niet versnellen. We raden daarom aan het milieuvignet ruim voor je vertrek naar Duitsland te bestellen.
Goed om te weten is verder dat Duitsland een aantal feestdagen kent die in België geen feestdagen zijn. Op deze dagen is het postkantoor gesloten en wordt je vignet hierdoor een dag later verstuurd. Het gaat dan om:
- Goede Vrijdag (geen officiële feestdag in België)
- Dag van de Duitse Eenheid (3 oktober)
- Reformatiedag (31 oktober)
Komt mijn auto in aanmerking voor het milieuvignet?
Of je auto in aanmerking komt, hangt af van het type aandrijving van je auto en van de milieuklasse. De milieuklasse kun je vinden op je kentekenbewijs bij punt V.9. Auto’s met een dieselmotor moeten minimaal voldoen aan milieuklasse EURO 4. Heeft je auto een LPG-, een hybride- of een benzinemotor? Dan moet deze minimaal voldoen aan milieuklasse EURO 1. Volledig elektrische auto’s tenslotte komen altijd in aanmerking voor een vignet.
Waar bevinden de milieuzones zich?
De Duitse milieuzones vind je in een toenemend aantal Duitse plaatsen. Dit zijn vooral grote steden, maar in bijvoorbeeld Baden-Württemberg en Nordrhein-Westfalen vind je ze ook in sommige kleinere plaatsen. Ga naar deze pagina voor een kaart en lijst met alle milieuzones van Duitsland.
Is een milieuvignet verplicht op de autosnelweg?
Op Duitse autosnelwegen, ook bekend als de Autobahn, is een milieuvignet nooit verplicht, zelfs niet als de autosnelweg door een milieuzone gaat. Uiteraard is deze uitzondering ook van toepassing op parkeerplaatsen en tankstations langs de autosnelweg.
Mag ik rijden in steden met een dieselverbod?
Sinds 2018 hebben Duitse steden de mogelijkheid een dieselverbod in te stellen. Deze term is niet helemaal correct, want enkel auto’s met dieselmotoren die niet aan een bepaalde milieuklasse voldoen worden geweerd. Zelfs als je wel een milieuvignet hebt, maar je auto niet aan de vereiste milieuklasse voldoet, mag je niet binnen het gebied waar het dieselverbod geldt de weg op.
Goed nieuws is dat het tot nu toe slechts gaat om vier Duitse steden, namelijk Berlijn, Darmstadt, Hamburg en Stuttgart. Met uitzondering van Stuttgart, waar het verbod in de hele milieuzone van kracht is, gaat het in de andere steden om slechts een aantal straten. Bekijk de pagina’s van deze steden zelf voor meer informatie.
Hoelang is het milieuvignet geldig?
Het milieuvignet blijft altijd geldig voor hetzelfde kenteken en hetzelfde voertuig. Neem je je kenteken mee naar een nieuw voertuig? Dan is een nieuwe aanvraag nodig. Ook is een nieuw milieuvignet verplicht als je huidige voertuig een ander kenteken krijgt.
Waar plak ik het milieuvignet?
Het milieuvignet plak je aan de binnenzijde van je voorruit, zodat de groene kant met het kenteken duidelijk van buitenaf zichtbaar is. Hoewel de Duitse wet geen exacte locatie op de ruit voorschrijft, plak je het vignet het beste aan de rechterkant gezien vanaf de bestuurder.
Hoe en waar wordt er gecontroleerd?
Controle op het milieuvignet vindt voornamelijk plaats bij geparkeerd staande auto’s. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vindt er tot dusver geen controle door camera’s die boven de weg hangen plaats. Wel komt het af en toe voor dat rijdende auto’s door de politie aangehouden worden.
Wat als ik het vignet niet heb ontvangen?
Heb je je vignet niet ontvangen, dan is dit meestal omdat je voertuig niet in aanmerking komt. Je krijgt hier ook een e-mail over en het geld wordt in dat geval teruggestort. Is dit niet het geval, maar heb je toch geen vignet ontvangen? Neem dan even contact op via het contactformulier of door te antwoorden op de bevestigingsmail van je bestelling.
Welke betaalmogelijkheden heb ik?
De betaling van je milieuvignet gaat via de betalingsprovider Mollie. Je kunt hierbij kiezen uit Bancontact, Belfius Direct Net, KBC/CBC, iDEAL, de meeste creditcards en Apple Pay. Er worden geen aanvullende kosten berekend.
Kan ik de bestelling annuleren?
Omdat een milieuvignet eenmaal uitgegeven voor jouw kenteken niet opnieuw voor een andere klant kan worden gebruikt, is het niet mogelijk je bestelling te annuleren of te retourneren. Vergelijk dit met uitnodigingen voor een bruiloft die ook niet naar de drukkerij teruggestuurd kunnen worden. Het gebruikelijke retourrecht is op dit soort producten niet van toepassing.
Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen
Na het afronden van de betaling, wordt er automatisch een e-mail met een bevestiging van je bestelling verstuurd. Heb je deze niet ontvangen, controleer dan alsjeblieft je spamfolder. Is de betaling niet afgerond? Dan wordt er ook geen bevestigingsmail gestuurd.
Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.