De milieuzone van Darmstadt

In Darmstadt, net ten zuiden van Frankfurt, is een groen milieuvignet sinds 2015 vereist. In 2019 heeft de stad bovendien een gedeeltelijk dieselverbod ingesteld. Op deze pagina vertellen we je er meer over. Ook hebben we een handige kaart van de milieuzone voor je.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Darmstadt

De milieuzone van Darmstadt is erg groot. De volledige stad, dus inclusief binnenstad en alle woonwijken, alle bedrijventerreinen en zelfs de voorsteden Eberstadt en Arheiligen liggen binnen de zone. Dit is dus een heel andere situatie als in veel andere Duitse steden met een milieuzone, waar het vignet vaak alleen in het centrum vereist is.

kaart milieuzone Darmstadt

Zoals altijd in Duitsland, is het milieuvignet niet verplicht op de autosnelwegen. Het gaat in Darmstadt dan om de A5, de A67 en de A67 die zich allemaal langs de zuidoostelijke grens van de milieuzone bevinden. Zolang je op de autosnelweg blijft, hoef je je over een vignet geen zorgen te maken. Verder is het vignet ook niet verplicht op de B3 en het deel van de B42 tussen de B3 en de A5. Deze twee wegen zijn op de kaart aangegeven met een blauwe lijn. Ten noorden van Darmstadt heeft de B3 aansluiting op de A661.

Parkeren zonder milieuvignet

Zonder vignet buiten de milieuzone parkeren is lastig in Darmstadt. Wat je kunt doen is parkeren bij het winkelcentrum van Griesheim, net ten westen van Darmstadt. Je kunt aan het noordelijke uiteinde van het winkelcentrum dan tramlijnen 4 en 9 naar Darmstadt nemen. Op de kaart staat dit aangegeven met de letter A. Bedenk wel dat de reiskosten van het openbaar vervoer, zeker met meerdere personen, al snel meer bedragen dan de kosten voor een milieuvignet.

Milieuvignet voor Darmstadt kopen

Het groene milieuvignet

Voor Darmstadt is het groene milieuvignet verplicht. Heb je dit vignet al, bijvoorbeeld van een eerdere reis naar Duitsland? Dan is het niet nodig een nieuw vignet te kopen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld tolvignetten, verloopt het milieuvignet niet. Heb je het vignet nog niet? Vraag het dan in enkele minuten aan via ons bestelformulier. Je milieuvignet gaat dan binnen een werkdag met de post.

Direct naar het bestelformulier

Als je al in Duitsland bent, kun je ook nog terecht bij inspectiebedrijven zoals TÜV en DEKRA. Zorg dat je je kentekenbewijs mee hebt. Dit kost iets meer moeite dan via het internet bestellen. Houd ook rekening met de beperkte openingstijden in het weekend.

Het dieselverbod in Darmstadt

Darmstadt is een van de weinige steden in Duitsland met behalve een milieuzone, ook een dieselverbod. Gelukkig klinkt dit ernstiger dan het is. Het verbod, van kracht sinds 2019, geldt enkel voor voertuigen met een dieselmotor die niet voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 5. In de praktijk zijn dit meestal auto’s van voor 2009 en vrachtwagens en bussen van voor 2008. Je kunt de uitlaatgasnorm controleren op je kentekenbewijs. Het staat aangegeven bij punt V.9.

Om het ingewikkeld te maken, geldt het verbod overigens ook voor voertuigen met een benzinemotor die niet voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 2. Het gaat dan om zeer oude auto’s van voor 1997. De term dieselverbod is dus misleidend, maar toch wordt deze term in Darmstadt gebruikt.

kaart: dieselverbod van Darmstadt

Belangrijk om te weten echter, is dat het verbod slechts op twee straten van kracht is. Het gaat dan om een deel van de Hügelstraße en om een deel van de Heinrichstraße. Op de bovenstaande kaart zijn ze met respectievelijk de bovenste en de onderste blauwe lijn aangegeven. Rijd je tijdens je verblijf in Darmstadt niet over deze straten, dan is er dus niets aan de hand.

Overnachten in Darmstadt

Wil je graag een overnachting boeken in Darmstadt, kijk dan eens naar dit overzicht van Booking.com. Er zijn meerdere hotels te vinden, die allemaal een goede prijs aanbieden. Zo ben je er niet alleen zeker van dat je een overnachting hebt op een mooie plek, maar weet je ook dat je niet te veel betaalt.

Wat te doen in Darmstadt

Foto Darmstadt

Foto van Darmstadt door LSDSL (CC BY-SA 3.0)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het centrum van Darmstadt volledig verwoest door een Brits bombardement. Dit zorgde ervoor dat er 11.000 slachtoffers vielen en veel mensen dakloos werden. Na deze oorlog is Darmstadt vervolgens uitgegroeid tot een belangrijk centrum voor klassieke muziek. In de stad kun je het Darmstädter Residenzschloß museum bezoeken, het Hessisches Landesmuseum en het Ernst-Ludwighaus. Ook de Sint-Lodewijkskerk en de Russisch-orthodoxe Maria Magdalenakerk zijn een bezoek waard. Wil je graag meer kunst? Dan is de Mathildenhöhe een aanrader. Dit is een heuvel waar kunstenaars van de Jugendstil zich gevestigd hadden.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op