De milieuzone van Frankfurt

De Duitse stad Frankfurt am Main was in 2008 een van de eerste steden in het land die een milieuzone invoerde. Binnen deze milieuzone is een milieuvignet verplicht. Aanvankelijk waren alle kleuren van het vignet toegestaan, namelijk rood, geel en groen, maar tegenwoordig kom je alleen nog met een groen milieuvignet de stad in. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten voor een bezoek aan Frankfurt.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Frankfurt

In Frankfurt is de milieuzone behoorlijk groot. De zone loopt namelijk door tot ver buiten de eigenlijke stad. Wel handig om te weten is dat de grens van de milieuzone bepaalt wordt door drie autosnelwegen. Dit zijn de A3 ten zuiden, de A5 ten westen en de A661 ten oosten van Frankfurt. Dit maakt het voor bezoekers dus gemakkelijk te zien waar de milieuzone begint. Wel goed om te weten is dat Offenbach, direct ten oosten van Frankfurt, een eigen, aangrenzende milieuzone kent. Deze staat niet aangegeven op de kaart.

kaart milieuzone van Frankfurt

Net als in heel Duitsland, is in Frankfurt een milieuvignet niet verplicht op de autosnelwegen. Let er wel op dat de stad behalve de bovengenoemde rondweg, ook nog twee autosnelwegen kent die vanaf de A5 richting het centrum lopen. Dit zijn de de A66 en de A648. De A66 is doordat deze nog niet doorgetrokken is naar het oosten, enkel binnen de milieuzone te verlaten. In de praktijk is een vignet hier dus verplicht.

De A648 komt daarentegen uit bij de Messe Frankfurt. Zowel op de A648 als op het grote bedrijventerrein van de beurshallen is een milieuvignet niet nodig. Let er wel op dat je dus ook alleen maar zonder vignet via de A648 terug kunt rijden. Het is niet mogelijk om vanaf hier zonder vignet Frankfurt verder in te rijden.

Parkeren zonder milieuvignet

Ga je naar Frankfurt am Main, maar komt je auto niet voor een milieuvignet in aanmerking. Dan kun je kiezen voor het openbaar vervoer door buiten de milieuzone te parkeren. Een aanrader is het parkeerterrein van de Messe Frankfurt. Je bevind je dan relatief dichtbij het centrum van de stad.

  1. P+R Eschborn Süd: lijnen S3 en S4
  2. Hessen-Center: lijnen U4 en U7
  3. Flughafen Frankfurt: lijnen S8 en S9
  4. Messe Frankfurt: lijnen S3, S4, S5 en S6

Andere mogelijkheden zijn P+R Eschborn Süd, het Hessen-Center en het vliegveld van de stad, hoewel je vanaf hier wel langer met het openbaar vervoer onderweg bent. Er zijn andere P+R terreinen rondom Frankfurt, maar de meeste hiervan liggen helaas binnen de milieuzone.

Milieuvignet voor Frankfurt kopen

Het groene milieuvignet

Wil je binnen de milieuzone van Frankfurt rijden, zorg dan dat het groene vignet op je voorruit kleeft. De rode en gele milieuvignetten, speciaal voor oudere diesels, worden niet meer toegestaan. Heb je reeds een groen milieuvignet, dan kun je zonder problemen naar Frankfurt. Zo niet, ga dan snel naar het bestelformulier op onze website. Binnen één werkdag na je aanvraag gaat het milieuvignet met de post. Betalen kan onder meer via Bancontact.

Direct naar het bestelformulier

Ben je al in Frankfurt en heb je nog geen milieuvignet. Kijk dan eens bij de TÜV of DEKRA. Deze bedrijven mogen ook het vignet verkopen. Denk er wel aan dat de meeste vestigingen niet altijd op alle dagen geopend zijn. Zorg ook dat je je kentekenbewijs bij de hand hebt.

Overnachten in Frankfurt

Frankfurt is een grote, drukbezochte stad waar jaarlijks veel toeristen te vinden zijn. Ga je binnenkort naar deze stad toe en heb je nog een overnachting nodig? In dit overzicht op Booking.com kun je alle beschikbare hotels in Frankfurt zien. Op deze manier kun je zelf eenvoudig op zoek gaan naar de beste kamer en dat ook nog eens voor de scherpste prijs.

Wat te doen in Frankfurt?

Foto Frankfurt

Frankfurt ligt aan de Main en is de grootste stad van de deelstaat Hessen. Ook is het een van de vijf grootste steden van Duitsland. Tegenwoordig is de stad uitgegroeid tot heuse Europese metropool en heeft dan ook alle kenmerken van een wereldstad compleet met wolkenkrabbers en internationale instanties. Wie graag wat wil bezoeken in de stad, hoeft zich niet te vervelen. Er zijn 60 galerieën en musea te vinden. 13 musea zijn te vinden aan de oevers van de Main, ook wel de Museumsufer genoemd. Verder worden er het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd zoals de kerstmarkten, Wäldchestag en het Museumsuferfest.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op