De milieuzone van Stuttgart

Stuttgart, de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg, heeft al sinds 2008 een eigen milieuzone. Het groene milieuvignet is binnen deze zone verplicht voor de meeste gemotoriseerde voertuigen. In 2019 is hier ook een dieselverbod aan toegevoegd. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten voor een bezoek aan Stuttgart. We hebben een kaart voor je en ook leer je hoe je het vignet aanvraagt.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Stuttgart

De milieuzone van Stuttgart is een van de grootste van Duitsland. Het volledige stadsgebied, inclusief omliggende voorsteden en dorpen, valt onder de regeling. Op de kaart hebben we de zone voor je aangegeven met oranje. Niet op de kaart staan Ludwigsburg, Leonberg en Hemmingen. Dit zijn steden ten westen, noordwesten en noorden van Stuttgart, met eigen milieuzones. Hoewel ze afzonderlijk bestuurd worden, geldt het voor bezoekers in de praktijk als één grote, aaneengesloten milieuzone.

Kijk op onze pagina’s over de milieuzone van Leonberg/Hemmingen en de milieuzone van Ludwigsburg voor meer informatie. Van beide milieuzones hebben we ook een kaart voor je.

kaart milieuzone Stuttgart

Doordat de milieuzone van Stuttgart zo groot is, zijn er een aantal uitzonderingen door de stad ingesteld om een bezoek gemakkelijker te maken. Het gaat in de eerste plaats om de autosnelwegen. De A8 en de A81 lopen gedeeltelijk door de milieuzone, maar zolang je de Autobahn niet verlaat is een vignet niet nodig. Dit geldt op papier ook voor de A831, maar deze autosnelweg kun je enkel binnen de milieuzone verlaten. Een vignet is dan alsnog nodig.

Ga je met de auto naar station Stuttgart-Obertürkheim (A op de kaart)? Dan is een vignet niet nodig zolang je op de Hafenbahnstraße en de B10 blijft. Deze uitzondering is vooral gericht op forenzen en minder op toeristen. De Messe Stuttgart ten zuiden van de stad is tenslotte ook zonder vignet bereikbaar. Volg hiervoor vanaf de A8 de Mittlere Filderlinie en de Neuhauser Straße. Al deze straten zijn op de kaart gemarkeerd met blauwe lijnen.

Parkeren zonder milieuvignet

Komt je auto niet in aanmerking voor het groene vignet en wil je toch Stuttgart bezoeken? Dan zijn er een aantal mogelijkheden te parkeren ten oosten en zuiden van de stad. We zetten ze hieronder voor je op een rij, telkens met vermelding van de lijnen van de S-Bahn die je kunt nemen naar de binnenstad.

  1. Stuttgart-Obertürkheim: lijn S1
  2. Stuttgart Flughafen/Messe: lijnen S2 en S3
  3. Fellbach: lijnen S2 en S3

Let er wel op dat Stuttgart een grote stad is en je lang met het openbaar vervoer onderweg zult zijn. Ten westen en noorden van Stuttgart parkeren is lastiger, omdat hier zich de milieuzones van Leonberg, Hemmingen en Ludwigsburg zich bevinden.

Milieuvignet voor Stuttgart kopen

Het groene milieuvignet

Heb je een auto met een volledig elektrische of een LPG- of benzinemotor? Dan zul je, tenzij je auto zeer oud, is gewoon in aanmerking komen voor het groene milieuvignet. Je kunt dit aanvragen via het bestelformulier op onze website. Binnen één werkdag gaat het vignet dan met de post. Betalen doe je met Bancontact, je creditcard of rechtstreeks via je bank.

Direct naar het bestelformulier

Heeft je auto een dieselmotor die voldoet aan uitlaatgasnorm Euro 4 of hoger? Dan kom je ook voor het groene vignet in aanmerking. Let er wel op dat Stuttgart een dieselverbod heeft, waardoor het kan zijn dat je zelfs met een vignet nog een boete riskeert. Daarover hieronder meer.

Het dieselverbod van Stuttgart

Omdat Stuttgart als een van de grootste Duitse steden omringd is door bergen, kampt de stad al lange tijd met ernstige luchtvervuiling. In 2019 heeft de stad daarom besloten een dieselverbod in te stellen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Berlijn of Darmstadt, waar het verbod enkel in een aantal straten geldt, geldt in Stuttgart het dieselverbod in de gehele milieuzone.

Toch is de in de media gebruikte term dieselverbod enigszins misleidend. Enkel voertuigen met een dieselmotor die niet voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 6 worden geweerd. In het geval van personenwagens gaat het dan om auto’s met een eerste toelating van na 1 september 2014. Bij vrachtwagens en bussen ligt de grens bij 1 januari 2013. Let er op dat dit Europese richtlijnen zijn. Het kan zijn dat je auto al eerder is toegelaten en toch al aan uitlaatgasnorm Euro 6 voldoet. Je kunt de norm controleren bij punt V.9 op je kentekenbewijs.

Diesels die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 4 en Euro 5 komen wel voor een groen vignet in aanmerking. Het kan dus zo zijn dat je een groen vignet hebt, maar alsnog niet binnen de milieuzone van Stuttgart mag rijden. De boete bedraagt €100, net zo hoog als wanneer je geen milieuvignet zou hebben.

Overnachten in Stuttgart

Wil je een paar dagen naar Stuttgart toe, en ben je nog op zoek naar een slaapplek? Op deze pagina over Stuttgart op Booking.com vind je alle hotels en kun je direct de kamer van jouw voorkeur reserveren.

Wat is er in Stuttgart te doen?

Stuttgart

Stuttgart is de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg en een van de grootste steden van Duitsland. Des stad ligt aan de Neckar en staat vooral bekend als industriestad. Zo zijn onder anderen Porsche, Mercedes-Benz en Bosch hier gevestigd. In Stuttgart zijn ook veel musea te vinden. Zo is er het Kunstmuseum Stuttgart, het Landesmuseum Württemberg, het Linden-Museum, het Porsche Museum en het Mercedes-Benzmuseum. Verder is toneel, theater en muziek erg belangrijk in de stad, en worden er jaarlijks veel verschillende voorstellingen en festivals georganiseerd. Deze zijn niet alleen gericht op Duitsland zelf; zo is er een Afrika festival, zijn er de American Days en is er de Duits-Turkse cabaretweek.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op