De milieuzone van Berlijn

De Duitse hoofdstad Berlijn was in 2008 een van de eerste steden met een milieuzone. Binnen deze milieuzone zijn enkel nog voertuigen met een milieuvignet toegestaan. Het gaat in Berlijn om het groene vignet. De oudere rode en gele vignetten zijn niet meer geldig. Is je voertuig een oudere diesel? Houd er dan ook rekening mee dat in een aantal straten in Berlijn een dieselverbod van kracht is. We leggen alles op deze pagina voor je uit.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Berlijn

De milieuzone van Berlijn valt grotendeels binnen de Ringbahn van de stad. Deze wordt gevormd door lijnen S41 en S42 van de S-Bahn. Binnen deze Ringbahn is het vignet verplicht. Let er op dat Berlijn een grote stad is, waardoor de milieuzone veel groter is dan in de meeste andere steden. Het volledige centrum en veel woonwijken maken allemaal deel uit van de milieuzone.

kaart milieuzone van Berlijn

Wel goed om te weten is dat een vignet niet nodig is op de A100. Deze autosnelweg gaat in het zuiden af en toe door de milieuzone. De regel dat een milieuvignet op de autosnelweg niet verplicht is, geldt overigens voor heel Duitsland. Verder zijn er in Berlijn nog een aantal lokale uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld aan de rand van de milieuzone, waar enkele stations van de S-Bahn nog net wel met de auto bereikbaar zijn zonder vignet. Dit staat ter plaatse dan met verkeersborden aangegeven, maar is op onze kaart minder duidelijk te zien.

Parkeren zonder milieuvignet

Heb je geen tijd meer een milieuvignet te kopen? Of is je auto te oud om aan de vereisten voor een vignet te voldoen? Dan zijn er een aantal locaties in Berlijn waar je prima buiten de milieuzone kunt parkeren. Je bent dan wel aangewezen op het openbaar vervoer om het centrum te bereiken, maar in Berlijn is dit nooit een probleem.

  1. P+R Messe Berlin: 2000 parkeerplekken

Verreweg de meest voor de hand liggende locatie is het enorme parkeerterrein bij de Messe Berlijn, vaak aangeduid als het Internationales Congress Centrum (ICC). Dit ligt aan de rand van de milieuzone en ook ten westen van de stad. Handig dus voor Belgische bezoekers die via de A2 of de A9 naar de Duitse hoofdstad rijden. Station Messe Nord / ICC van de S-Bahn ligt op loopafstand en vanaf hier bereik je vervolgens eenvoudig de meeste bestemmingen in de stad.

Milieuvignet voor Berlijn kopen

Het groene milieuvignet

Evenals in de meeste andere steden met een milieuzone, zul je over het groene milieuvignet moeten beschikken om binnen de milieuzone van Berlijn te rijden. Ben je nog niet in Berlijn? Dan raden we je aan het vignet via ons bestelformulier aan te vragen. Binnen maximaal één werkdag gaat het vignet dan al met de post. Betalen is onder meer mogelijk via je Belgische bank of met de meeste creditcards.

Direct naar het bestelformulier

Ben je wel al in Duitsland? Ga dan met je auto langs bij een instantie of bedrijf dat een uitlaatgastest mag uitvoeren. Het is hiervoor ook nodig je kentekenbewijs mee te nemen. Doe dit wel voordat je de milieuzone van Berlijn binnenrijdt, anders loop je alsnog kans een boete te krijgen.

Het dieselverbod van Berlijn

Berlijn is een van de weinige steden in Duitsland waar behalve een milieuzone, ook nog sprake is van een dieselverbod. Dit klinkt ingrijpender dan het is. In de eerste plaats betekent dit namelijk niet dat geen enkele diesel in Berlijn de straat nog op mag. Het verbod geldt enkel voor voertuigen met een dieselmotor die niet aan uitlaatgasnorm Euro 6 voldoen. De meeste personenwagens vanaf 2014 en de meeste vrachtwagens en bussen vanaf 2013 voldoen wel aan deze norm. Je kunt het aflezen bij punt V.9 van je kentekenbewijs.

Verder geldt het verbod slechts in een beperkt aantal straten. We hebben ze hieronder op de kaart voor je aangegeven. Tenzij je bestemming bij een van deze straten in de buurt ligt, zal het dieselverbod nauwelijks invloed op je reis hebben.

kaart: dieselverbod Berlijn

  1. Alt-Moabit van de Gotzkowkystraße tot aan de Beusselstraße.
  2. Brückenstraße van de Köpenicker Straße tot aan de Holzmarkstraße.
  3. Friedrichstraße van de Unter den Linden tot aan de Dorotheenstraße.
  4. Hermannstraße van de Silbersteinstraße tot aan de Emser Straße.
  5. Leipziger Straße van de Charlottenstraße tot aan de Leipziger Platz.
  6. Reinhardstraße van de Charitéstraße tot aan de Kapelle-Ufer.
  7. Silbersteinstraße van de Hermannstraße tot aan de Karl-Marx-Straße.
  8. Stromstraße van de Bugenhagenstraße tot aan de Turmstraße.

Ook nog goed om te vermelden is dat het dieselverbod enkel geldt voor doorgaand verkeer. Staat je hotel in een van deze straten, of bezoek je een restaurant of winkel? Dan mag je hier zonder problemen rijden en zul je geen boete krijgen.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Andere milieuzones in de buurt van Berlijn

De oostelijke deelstaten van Duitsland kennen relatief weinig milieuzones. Zo is er in de deelstaat Brandenburg die rond Berlijn ligt bijvoorbeeld helemaal geen milieuzone te bekennen. In de in het westen aangrenzende deelstaat Sachsen-Anhalt vind je wel twee milieuzones, namelijk in Magdeburg en Halle. In Sachsen, ten zuiden van Berlijn, is er nog een milieuzone in Leipzig.

Overnacht je ook in Berlijn?

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en is een geweldige plek voor iedereen die er even tussenuit wil. In dit overzicht op Booking.com zie je wat er allemaal mogelijk is betreft overnachtingen. Doordat het een grote stad is, zijn er ook veel hotels te vinden. Hierdoor is de kans groot dat je altijd een hotel vindt die perfect bij jouw vakantie past!

Wat is er in Berlijn te zien?

Foto van Berlijn

Foto van Berlijn door Steve Collis (CC BY 2.0)

Naast dat Berlijn de hoofdstad is van Duitsland, is het ook de grootste stad van het land. Of je nou een weekend gaat of wat langer, je zult je geen moment vervelen in deze stad. De stad kent een rijke en lange geschiedenis, maar staat ook bekend vanwege de vele musea, kunsttentoonstellingen, sportevenementen en festivals. Ook de liberale levensstijl speelt mee in zijn bekendheid. Wil je op vakantie een museum bezoeken? Dan heb je in Berlijn de keuze uit maar liefst 170 musea, waarvan er 5 te vinden zijn op het Museuminsel. Dit is het noordelijke punt van het eiland dat zich in de Spree bevindt.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op