De milieuzone van Essen

Essen is een van de grote steden van het Ruhrgebied. Sinds 2012 vind je in dit sterk verstedelijkte gebied de grootste aaneengesloten milieuzone van Duitsland. Binnen deze zone is een milieuvignet verplicht. Het gaat dan om het groene milieuvignet. Hiervoor komen de meeste voertuigen met een benzinemotor, relatief nieuwe voertuigen met een dieselmotor en alle elektrische wagens in aanmerking. Op deze pagina lees je meer over de situatie in Essen.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Essen

Essen ligt in het zuiden van het Ruhrgebied, ten oosten van Oberhausen en Mülheim en ten westen van Bochum. Ook naar het noorden loopt de mileuzone verder door, zoals goed te zien is op de onderstaande kaart. Verder ligt de milieuzone ten zuiden van Essen flink ver bij de binnenstad vandaan. De grens wordt min of meer gevormd door de rivier de Ruhr, de A44, de Schuirweg en de Lilienthalstraße. Bekijk voor een kaart van de volledige milieuzone onze pagina over het Ruhrgebied zelf.

kaart milieuzone van Essen

Ben je op doorreis? Dan is het goed om te weten dat op de Autobahn in Duitsland een milieuvignet nooit verplicht is, zolang je deze niet binnen een milieuzone verlaat. In het geval van Essen liggen de A40, de A44 en de A52 binnen de zone. Ook de B227, die ten oosten van het centrum overgaat in de A44, valt tot aan de Konrad-Audenauer-Brücke nog buiten de milieuzone.

Parkeren zonder milieuvignet

Parkeren buiten de milieuzone is in Essen lastig. Doordat de milieuzone zo groot is, liggen de meeste P+R terreinen van de stad namelijk binnen de zone. Een optie die je kunt overwegen is het zeer grote parkeerterrein van de Messe Essen, dat tussen de A52 en het vliegveld ingeklemd ligt. Op de kaart hebben we het aangegeven met de letter A. Vanaf hier vertrekt er elke 15 minuten een bus naar het beursterrein, wat 6 kilometer bij de parkeerplaats vandaan ligt. Vanaf de beurs neem je dan weer vrij eenvoudig de U-Bahn naar het stadscentrum.

Wil je buiten de milieuzone parkeren om geen geld voor het milieuvignet uit te hoeven geven? Dan koop je toch beter het vignet, wat goedkoper is dan tickets voor de heen- en terugreis met het openbaar vervoer.

Milieuvignet voor Essen kopen

Het groene milieuvignet

Er zijn een aantal manieren om het Duitse milieuvignet aan te vragen. Ben je al in Duitsland? Ga dan met je auto en met je kentekenbewijs langs bij een bedrijf dat een uitlaatgastest mag uitvoeren. Dit kost enige moeite, maar meestal kun je daarna meteen je weg vervolgen. Doe dit wel voordat je de milieuzone van Essen binnenrijdt, anders bestaat het risico van een boete uiteraard alsnog.

Direct naar het bestelformulier

Ben je nog niet aan je reis begonnen? Dan is het milieuvignet online aanvragen via ons bestelformulier ook een optie. Het vignet wordt dan binnen maximaal één werkdag vanuit Duitsland voor je verstuurd. Betalen kan uiteraard met je creditcard, maar ook via Bancontact of enkele grote Belgische banken.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op