De milieuzone van Gelsenkirchen

Gelsenkirchen voerde samen met een groot aantal andere steden in het Ruhrgebied eind 2008 een milieuzone in. In 2012 is deze zone opgegaan in de grootste, aaneengesloten milieuzone van Duitsland. Binnen de milieuzone is het groene milieuvignet verplicht. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten voor een bezoek aan Gelsenkirchen met de auto.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Gelsenkirchen

Gelsenkirchen ligt in het midden van de milieuzone van het Ruhrgebied. Je kunt de zone op de kaart hieronder zien. In tegenstelling tot steden aan de rand van het Ruhrgebied of steden met een eigen milieuzone, vallen in Gelsenkirchen zowel het centrum als alle woonwijken en bedrijventerreinen binnen de milieuzone. De enige uitzondering wordt gevormd door de autosnelwegen. In heel Duitsland is een milieuvignet namelijk nooit verplicht op de autosnelweg. In het geval van Gelsenkirchen gaat het dan om de A2 en de A42.

kaart milieuzone Gelsenkirchen

De milieuzone in Gelsenkirchen loopt naar het oosten door naar Herne en Bochum, in het noorden naar Recklinghausen en Gladbeck en in het westen naar Bottrop en Essen. Wil je een kaart van de volledige milieuzone zien? Kijk dan eens naar onze pagina van het Ruhrgebied.

Parkeren zonder milieuvignet

Doordat Gelsenkirchen in het midden van de grootste milieuzone van Duitsland ligt, is parkeren buiten de milieuzone lastig. Eventueel zou je in Buer ten noorden van de L511 kunnen parkeren. Dit wordt soms ook wel Gelsenkirchen-Nord genoemd. Vanaf hier rechtstreeks met het openbaar vervoer naar Gelsenkirchen zelf is echter weer lastig. De S-Bahn gaat bijvoorbeeld eerst naar Essen, waar je dan kunt overstappen op een trein naar Gelsenkirchen.

Kortom, moet je in Gelsenkirchen zijn, dan is een milieuvignet verreweg de beste optie. Met het openbaar vervoer ben je lang onderweg en het kost ook meer dan het vignet.

Milieuvignet voor Gelsenkirchen kopen

Het groene milieuvignet

In Gelsenkirchen en de rest van het Ruhrgebied zul je het groene milieuvignet moeten hebben. Dit vignet is vandaag de dag verplicht in zo goed als alle Duitse steden. Rode en gele milieuvignetten zijn niet meer toegestaan. Deze waren enkele jaren geleden bedoeld voor oudere en relatief vervuilende diesels. De meeste diesel die toegelaten zijn na 2005 komen overigens wel voor het in Gelsenkirchen verplichte groene vignet in aanmerking.

Direct naar het bestelformulier

Ga naar het bestelformulier op onze website om je vignet te bestellen. Deze gaat na het plaatsen van de bestelling binnen één werkdag al met de post. Betalen kan behalve met Bancontact ook met je creditcard, Belfius Direct Net, KBC en iDEAL. Blijkt dat je auto toch niet in aanmerking komt? Dan krijg je het volledige aankoopbedrag terug.

Overnachten in Gelsenkirchen

Ben je op zoek naar een overnachting onderweg naar je vakantiebestemming of moet je in Gelsenkirchen zelf zijn? Dan is hier overnachten een goede optie. Bekijk deze pagina op Booking.com voor een overzicht van accommodaties in Gelsenkirchen.

Wat is er in Gelsenkirchen te doen?

Foto Gelsenkirchen

Gelsenkirchen is een grote stad in het Ruhrgebied in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. In de stad bevindt zich het Kunstmuseum Gelsenkirchen. Dit is het stedelijk museum van de stad en je vindt hier een collectie kinetische kunst, een collectie van Anton Stankowski en een schilderijenverzameling van de 19e eeuw tot op heden. Verder is de stad natuurlijk ook bekend vanwege Schalke 04, een ploeg die tot de Duitse top van het voetbal behoort. Er zijn tenslotte ook nog meerdere kerken in de stad te vinden, waaronder de Altstadtkirche, Sankt Ludgeruskirche en de Bulmker Kirche.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op