De milieuzone van Aken

Aken, in het Duits Aachen genoemd, ligt net over de grens bij Eupen en is één van de vele Duitse steden met een milieuzone. Binnen deze milieuzone is een milieuvignet voor je voertuig verplicht. In Aken gaat het dan om het groene vignet. Voertuigen met een ouder geel of rood vignet worden niet meer toegelaten. Op deze pagina vertellen we je meer.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Aken

De milieuzone van Aken beslaat bijna de volledige stad. De grens wordt gevormd door de buitenste ringweg, de L260. Alleen in het noorden van Aken loopt de zone wat verder door, namelijk tot aan de A4. Wel goed om te weten is dat het milieuvignet op de A4 zelf niet verplicht is. Passeer je Aken via deze autosnelweg en ga je de stad niet in? Dan is het niet nodig een milieuvignet aan te schaffen.

kaart milieuzone Aken

Volgens de Duitse wet is een milieuvignet nooit verplicht is op de autosnelwegen. De A544, op de kaart aangegeven met een rode lijn, ligt hierdoor officieel ook buiten de milieuzone. Heel nuttig is dit overigens niet, want zodra je de weg verlaat rijdt je meteen de milieuzone binnen. Wel nuttig daarentegen is de uitzondering bij het stadion (Tivoli) van Aken. Volg je hier de Hubert-Wiener-Straße, aangegeven met een blauwe lijn, dan mag je zonder milieuvignet naar het grote aangrenzende parkeerterrein rijden. Vanuit hier kun je dan het openbaar vervoer nemen naar de binnenstad van Aken.

Parkeren zonder milieuvignet

Behalve het zojuist genoemde P+R Tivoli, zijn er rond Aken nog een aantal andere parkeermogelijkheden voor hen die niet over een milieuvignet beschikken. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet. Ze staan op de kaart aangegeven met de corresponderende letters.

  1. P+R Tivoli
  2. P+R Westfriedhof
  3. P+R Waldfriedhof
  4. P+R Jülicher Straße

Het gaat hier stuk voor stuk om parkeerterreinen waar je direct het openbaar vervoer kunt nemen naar de binnenstad. Het is in de meeste gevallen niet goedkoper dan de aanschaf van een milieuvignet. Komt je auto niet voor het vignet in aanmerking, dan is hier parkeren echter de enige optie.

Milieuvignet voor Aken kopen

Het groene milieuvignet

In Aken is het groene milieuvignet verplicht. Dit is dezelfde kleur die verplicht is in zo goed als alle andere Duitse milieuzones. De eenvoudigste manier om het in Aken verplichte milieuvignet te kopen is via het bestelformulier op onze website. Je vignet wordt dan al binnen één werkdag in Duitsland uitgegeven en gaat daarna meteen met de post. Betalen doe je gewoon via je Belgische bank of met je creditcard.

Direct naar het bestelformulier

Ga je vandaag of morgen al naar Aken en lukt het niet meer de post af te wachten? Dan kun je het vignet in Duitsland ook altijd kopen bij bedrijven die bevoegd zijn een uitlaatgastest uit te voeren. Houd wel rekening met de vaak beperkte openingstijden, vooral in het weekend, en plan ongeveer 15 minuten extra reistijd in.

Andere milieuzones in de buurt van Aken

De dichtstbijzijnde andere milieuzone vind je in Eschweiler, dat slechts 15 kilometer ten oosten van Aken ligt. Rijd je verder Duitsland in, dan zijn de eerstvolgende milieuzones die van Mönchengladbach, Düsseldorf, Neuss, Keulen en Bonn. Houd hier dus rekening mee als je tijdens je reis naar Duitsland niet alleen Aken, maar ook andere Duitse steden bezoekt. We hebben ook nog een pagina met een overzicht van alle Duitse milieuzones voor je.

Wat is er in Aken te doen?

De Dom van Aken

Aken staat in België bekend als een leuke stad om inkopen te doen, met het voordeel dat de prijzen er soms een stuk lager liggen. Toch kent de stad ook veel culturele bezienswaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan de schitterende Dom van Aken. Lang geleden was dit gebouw onderdeel van het hof van Karel de Grote. Ook elders in het historische centrum vind je goed bewaard gebleven historische huizen en stadspoorten. In het stadscentrum vind je ook nog de historische Karlsbrunnen en de Elisenbrunnen. Net buiten de binnenstad vind je de veel modernere Carolus Thermen, een groot en populair kuuroord.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op