De milieuzone van Keulen

De Duitse stad Keulen (Köln in het Duits) was in 2008 een van de eerste steden die een milieuzone invoerde. Binnen deze zone is het groene milieuvignet verplicht, ook voor buitenlandse auto’s. Op deze pagina hebben we een kaart en meer informatie over de milieuzone van Keulen voor je. Ook leggen we je uit hoe je het milieuvignet bestelt.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Keulen

Afgezien van enkele buitenwijken, valt vrijwel heel Keulen onder de milieuzone. Voor verreweg de meeste bezoekers van de stad is hierdoor het milieuvignet nodig. Alleen enkele buitenwijken, zoals Chorweiler, Rodenkirchen en Porz, vallen nog net buiten de zone. Een vignet is ook niet nodig om de luchthaven Köln/Bonn te bereiken. Deze ligt 17 kilometer ten zuidoosten van de stad.

kaart milieuzone Keulen

In tegenstelling tot in de meeste milieuzones in Duitsland, zijn er in Keulen een aantal wegen voor doorgaand verkeer waar een milieuvignet niet verplicht is. In de eerste plaats gaat het dan om de autosnelwegen. Binnen de milieuzone van Keulen zijn dit de A1, de A3 en de A4. Andere wegen zijn de Militäringstraße in het westen en een deel van de B8 en de Mülheimer Zubringer in het oosten van Keulen. Deze laatste weg verbindt de B8 met de A3.

In al deze gevallen is het wel nodig de milieuzone via deze wegen in en weer uit te rijden. Even stoppen of een zijstraat inrijden is dus niet mogelijk. Op de kaart hebben we deze doorgaande wegen aangegeven met rode lijnen.

De beurs van Keulen

Een laatste uitzondering vormt het beursterrein van Keulen, aangeduid als de Kölnmesse. Deze is afhankelijk van internationale bezoekers, waardoor het parkeerterrein van de beurs en een aantal wegen om de beurs te bereiken geen deel uitmaken van de milieuzone. Het gaat om de volgende wegen:

Op de kaart zijn deze wegen aangegeven met blauwe lijnen. De Kölnmesse bevindt zich bij het cijfer 1, net tegenover de Dom van Keulen, aan de oostelijke oever van de Rijn.

Parkeren zonder milieuvignet

Wil je Keulen bezoeken, maar komt je auto niet in aanmerking voor het milieuvignet? Dan wordt het lastig. De meeste P+R-terreinen van de stad liggen namelijk allemaal binnen de milieuzone. Twee die je wel kunt proberen zijn:

  1. P+R Marsdorf: lijn 7
  2. P+R Bocklemünd: lijnen 3 en 4

We hebben de lijnen van de Stadtbahn ook voor je aangegeven. Bedenk wel dat je langer onderweg bent, dat parkeren niet gratis is en dat de Stadtbahn geld kost. Hier parkeren om de kosten van het vignet uit te sparen loont zich helaas niet.

Milieuvignet voor Keulen kopen

Het groene milieuvignet

Eenvoudigweg het milieuvignet aanvragen is de simpelste optie voor een bezoek aan Keulen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken om hoge boetes voor het niet hebben van het vignet. Verreweg de meeste auto’s komen in aanmerking. Enkel oude diesels van voor 2006 en auto’s met een benzinemotor van voor 1993 krijgen meestal geen vignet.

Direct naar het bestelformulier

Je bestelt het vignet binnen enkele minuten via het bestelformulier op onze website. Betalen doe je onder meer via Bancontact, je creditcard, iDEAL of rechtstreeks via je Belgische bank. Het vignet gaat binnen één werkdag na het plaatsen van de bestelling met de post.

Overnachten in Keulen

Keulen trekt jaarlijks veel toeristen, dus de kans is groot dat ook jij hier een paar dagen naartoe wilt. Op deze pagina over Keulen op Booking.com vind je een handig overzicht met alle beschikbare hotels in de stad. Zo kun je eenvoudig zelf een geschikt hotel uitzoeken en een kamer reserveren.

Wat is er in Keulen te zien?

Keulen

Foto van Keulen door Radomir Cernoch (CC BY-SA 2.0)

Keulen is een grote stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, en ligt aan de Rijn. Keulen is beroemd vanwege zijn geschiedenis, maar ook zijn culturele erfgoed en verschillende internationale evenementen. Denk hierbij aan de handelsbeurzen en carnaval. Daarnaast heeft de stad een van de oudste Universiteiten van Europa en beschikt het over een luchthaven. Qua bezienswaardigheden zijn de Dom van Keulen en de 12 grote basilieken zeker de moeite waard. Ook het Praetorium, een ondergrondse ruïne uit de tijd van de Romeinen, is de moeite waard om te bekijken. Uiteraard zijn er ook meerdere musea te vinden in de stad.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op