De milieuzone van Düsseldorf

De grote Duitse stad Düsseldorf aan de Rijn ken al sinds 2009 een milieuzone. Dit betekent dat je enkel nog de stad in mag als je auto een milieuvignet heeft. In Düsseldorf is het groene milieuvignet verplicht. Heb je geen vignet een van de oudere rode of gele vignetten? Dan riskeer je een boete. In dit artikel hebben we behalve praktische informatie over de situatie in Düsseldorf ook een handige kaart voor je.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Düsseldorf

Düsseldorf is een grote stad met een grote milieuzone. Behalve het centrum, vallen ook vrijwel alle buitenwijken binnen de zone. Wel buiten de zone vallen het vliegveld van de stad, op de kaart aangegeven met de letter A, en de beurs, aangegeven met B. Bezoek je het vliegveld of de beurs, dan is een milieuvignet dus niet nodig. De verbindingswegen van de A44 naar beide terreinen vallen uiteraard ook onder de uitzondering.

kaart milieuzone van Düsseldorf

Behalve voor het vliegveld en de beurs, is er ook een uitzondering gemaakt voor de autosnelwegen. Net als in heel Duitsland, is een milieuvignet vereist op de Autobahn. Let in het geval van Düsseldorf wel op de A52. Deze autosnelweg is in het centrum van de stad niet doorgetrokken, maar onderbroken. Op de kaart, waar de A52 aangegeven staat met blauwe lijnen, is dit goed te zien. In de praktijk is een milieuvignet hier dus wel nodig, aangezien je de autosnelweg alleen binnen de milieuzone kunt verlaten.

Parkeren zonder milieuvignet

Komt je auto niet voor een groen milieuvignet in aanmerking? Of ben je al in Düsseldorf en kom je er nu pas achter dat het vignet verplicht is? Dan kun je terecht buiten de stad op één van de vele P+R-terreinen. Je vindt ze op deze kaart op de website van de stad Düsseldorf. De meeste liggen allemaal bij een station van de S-Bahn of de U-Bahn, waarmee je snel in de binnenstad geraakt. Zorg er wel voor dat je een terrein kiest dat buiten de milieuzone ligt. Let er verder op dat Neuss, aan de andere kant van de rivier, een eigen milieuzone heeft.

Verder is buiten de stad parkeren zelden goedkoper dan het aanschaffen van een milieuvignet. Zeker als je met meerdere mensen onderweg bent, kost het openbaar vervoer al snel meer dan het vignet.

Milieuvignet voor Düsseldorf kopen

Het groene milieuvignet

In Düsseldorf is het groene milieuvignet vereist. Rijd je zonder dit vignet binnen de milieuzone, of met een van de oudere rode of gele vignetten, dan ontvang je een boete. Ben je al in Duitsland, dan kun je proberen het vignet te bemachtigen bij een bedrijf dat uitlaatgassen mag onderzoeken, zoals de TÜV of de DEKRA. Zorg er voor dat je je kentekenbewijs bij je hebt en let op de vaak beperkte openingstijden.

Direct naar het bestelformulier

Bespaar je jezelf liever wat moeite? Dan kun je ook eenvoudig het milieuvignet aanschaffen via het bestelformulier op onze website. Binnen één werkdag gaat het vignet dan met de post naar je thuisadres in België. Betalen doe je onder meer met Bancontact of je creditcard. Kijk voor meer informatie over de bestelling ook naar onze pagina met veelgestelde vragen.

Overnachten in Düsseldorf

Wil je graag een paar dagen naar Düsseldorf toe, dan doe je er goed aan ruim van tevoren een kamer te boeken. In dit overzicht van Booking.com zie je de verschillende hotels die in de stad aanwezig zijn. Het boeken van een kamer gaat eenvoudig via de website, en zo ben je er zeker van dat je een plek hebt als je aankomt in Düsseldorf.

Wat is er te doen in Düsseldorf?

Foto van Düsseldorf

Düsseldorf is de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en ligt aan de Rijn. Het is een grote stad met veel cultuur en werkgelegenheid. Er zijn veel theaters te vinden in de stad, waaronder de Deutsche Oper am Rhein. Hier worden opera’s en balletuitvoeringen gespeeld. Ook het Düsseldorfer Marionetten-Theater is de moeite waard. Zoals je van een grote stad kunt verwachten, zijn er ook musea te vinden. Onder anderen het filmmuseum, het Goethe-Museum, de Kunsthalle Düsseldorf, het Museum Kunstpalast en het Stadtmuseum zijn een bezoek waard. Verder zijn er nog tal van kastelen, burchten en andere historische bouwwerken te vinden in de stad. Voorbeelden hiervan zijn de Ruïne van de Kaiserpfalz, de St.-Lambertus kathedraal, de St.-Nikolaus kathedraal, de kasteeltoren, het stadhuis en de Rheinturm.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op