De milieuzone van Heilbronn

De Duitse stad Heilbronn, ongeveer 50 kilometer ten noorden van Stuttgart, beschikt al sinds 2009 over een milieuzone. Wil je met je auto binnen deze zone rijden, dan is een milieuvignet verplicht. In het geval van Heilbronn gaat het dan om het groene vignet. Bekijk hieronder de kaart van de milieuzone en lees meer over de situatie in Heilbronn.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Heilbronn

In tegenstelling tot de meeste milieuzones in Duitsland, bestaat de zone in Heilbronn niet uit één aaneengesloten gebied. Vooral in de buitenwijken zijn er soms delen waar het vignet wel en soms delen waar het vignet niet verplicht is. Voor wie Heilbronn als toerist bezoekt, zal dit echter nauwelijks een probleem vormen. Moet je wel in een buitenwijk van de stad zijn, dan is simpelweg een milieuvignet kopen aan te raden. Zo voorkom je dat je per ongeluk toch de milieuzone inrijdt.

Er is in Heilbronn goed rekening gehouden met het doorgaande verkeer. De straten aan beide kanten van de rivier de Neckar, westelijk de Neckartalstraße en oostelijk de Hafenstraße, maken namelijk geen deel uit van de milieuzone. Er zijn een aantal bruggen die beide straten met elkaar verbinden die ook buiten de zone vallen. Hierdoor kun je eenvoudig vanaf de A6 ten noorden van de stad richting Ludwigsburg en Stuttgart rijden.

De A6 en de A81 ten oosten van Heilbronn maken tevens geen deel uit van de milieuzone. Net als overal in Duitsland, is het milieuvignet namelijk nooit vereist op de autosnelweg.

Parkeren zonder milieuvignet

In Heilbronn is het redelijk goed mogelijk buiten de milieuzone te parkeren en daarna naar de historische binnenstad te lopen. Een aanrader is het P+R-terrein Theresienwiese (A op de kaart). Vanaf hier loop je in ongeveer 15 minuten naar de binnenstad. Een bus nemen kan ook, maar tenzij de bus net bij de halte aan komt rijden, is lopen waarschijnlijk sneller.

Milieuvignet voor Heilbronn kopen

Het groene milieuvignet

Evenals in de meeste Duitse steden, is in Heilbronn het groene milieuvignet verplicht. De meeste voertuigen komen hiervoor in aanmerking. Heeft je auto een benzinemotor, dan moet deze minimaal voldoen aan emissienorm Euro 1. Heeft je auto een dieselmotor, dan moet deze voldoen aan Euro 4. De emissienorm kun je aflezen bij punt V.9 op je kentekenbewijs. Volledig elektrische voertuigen krijgen altijd het groene vignet.

Direct naar het bestelformulier

Via het bestelformulier op onze website, bestel je moeiteloos het milieuvignet voor jouw auto. Het vignet wordt binnen één werkdag al uitgegeven en daarna met de post verstuurd. Betalen doe je via Bancontact, je Belgische bank, iDEAL of met een creditcard. Zie voor meer info ook onze veelgestelde vragen.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op