De milieuzone van Hagen

Hagen, een grote Duitse stad iets ten zuiden van Dortmund, kent sinds 2012 een milieuzone. Binnen deze zone is een groen milieuvignet vereist voor de meeste auto’s, bussen en vrachtwagens. In dit artikel hebben we een handige kaart en meer informatie over de milieuzone in Hagen voor je.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Hagen

Zoals je op de kaart ziet, vallen het centrum van Hagen en de meeste woonwijken binnen de milieuzone. Hier is het vignet dus verplicht. Buiten de zone liggen de bedrijventerreinen van Hagen. Deze bevinden zich ten noordwesten van de stad, bij de A1, en ten noordoosten van de stad, tussen de A1 en de A45. Dit is met opzet, zodat vrachtwagens de hier gelegen bedrijven en fabrieken zonder milieuvignet kunnen bereiken.

kaart milieuzone Hagen

Hoewel Hagen hemelsbreed slechts 10 kilometer ten zuiden van Dortmund ligt, maakt de milieuzone van de stad geen deel uit van de grotere milieuzone van het Ruhrgebied. In het tussenliggende gebied is een milieuvignet niet verplicht. Dit gaat ook op voor de autosnelwegen rondom Hagen, zoals de A1, de A45 en de A46. In heel Duitsland hoef je op de autosnelweg nooit een milieuvignet te hebben, zolang je de weg niet binnen een milieuzone verlaat.

Parkeren zonder milieuvignet

Hagen is groot genoeg dat je door te parkeren buiten de milieuzone niet eenvoudig naar het centrum loopt, maar klein genoeg om niet over een uitgebreid tram- of metronetwerk te beschikken. Wat je zou kunnen doen is parkeren bij de universiteit. Van hieruit kun je een bus nemen naar de binnenstad, maar helemaal ideaal is het niet.

  1. FernUniversität in Hagen
  2. P+R Vorhalle in Vorhalle
  3. Station Heubing in Haspe

Verder weg maar wat reistijd betreft een betere optie zijn de parkeerterreinen in Vorhalle en Haspe, twee kleine dorpen net buiten Hagen. Vanaf hier gaan er regelmatige treinen van de S-Bahn naar het centraal station van Hagen. Van daaruit loop je vervolgens zo de binnenstad in.

Milieuvignet voor Hagen kopen

Het groene milieuvignet

De meeste relatief nieuwe auto’s komen allemaal in aanmerking voor het groene milieuvignet. Heb je een oudere auto? Kijk dan even naar de emissienorm die staat aangegeven bij punt V.9 op je kentekenbewijs. Auto’s met een dieselmotor moeten minimaal voldoen aan emissienorm Euro 4, auto’s met een benzinemotor aan Euro 1.

Direct naar het bestelformulier

Gebruik het bestelformulier om het milieuvignet aan te vragen. Na het plaatsen van je bestelling duurt het maximaal één werkdag voordat het vignet per post wordt toegestuurd. Betalen kan onder meer met Bancontact of je creditcard.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op