De milieuzone van Ulm

Ulm in het verre zuiden van Duitsland kent een eigen milieuzone. Hier is het groene milieuvignet verplicht. Goed om te weten is dat Neu-Ulm aan de andere kant van de rivier de Donau een eigen milieuzone kent, waar behalve het groene vignet ook nog het oudere gele vignet verplicht is. Op deze pagina vertellen we je meer over de situatie in Ulm en leer je ook hoe je het vignet eenvoudig voor jouw voertuig kunt aanvragen.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Ulm

Op de kaart hieronder is de milieuzone van Ulm aangegeven met groen. De zone loopt ook buiten de bebouwde kom door, waardoor de meeste woonwijken en grote industrieterreinen binnen de milieuzone liggen. De grens wordt gevormd door de rivier de Donau en de ringweg. Deze ringweg neemt verschillende namen aan, waaronder de Wiblinger Ring, de Wiblinger Allee, de Kurt-Schumacher-Ring, de Berliner Ring en de Albstraße. Ten oosten van de Heidenheimer Straße (B19), waar de ringweg eindigt, loopt de milieuzone nog een stukje door tot het einde van het stadsgebied.

kaart milieuzone Ulm

We hebben met geel ook de milieuzone van Neu-Ulm voor je aangegeven. Deze stad ligt meteen aan de andere kant van de rivier in de deelstaat Beieren. De zone is veel kleiner en in tegenstelling tot de milieuzone van Ulm zelf, is in Neu-Ulm ook het gele vignet nog toegestaan. Het is de enige stad met een milieuzone in Duitsland waar het groene vignet niet verplicht. In Neu-Ulm mag je met zowel het groene als het gele vignet de weg op, in Ulm enkel met het groene.

Er zijn in Ulm tenslotte geen doorgaande wegen waar je zonder vignet door de milieuzone mag rijden. Let hier dus op als je van doorgaande wegen zoals de B10, de B19 of de B28 gebruik maakt. Een milieuvignet is dan alsnog verplicht. Rijd je via de A7 of de A8? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Op de Duitse autosnelwegen is een milieuvignet nooit verplicht en bovendien liggen deze wegen ver buiten de milieuzone van Ulm.

Parkeren zonder milieuvignet

De milieuzone van Ulm is erg groot, waardoor het lastig wordt buiten de milieuzone te parkeren als je geen milieuvignet hebt. De grote parkeerterreinen buiten het centrum vanaf waar je eenvoudig het openbaar vervoer neemt, liggen namelijk allemaal binnen de ringweg. Om deze te bereiken heb je dus alsnog een milieuvignet nodig. Komt je auto niet voor het vignet in aanmerking? Dan kun je nog overwegen in Neu-Ulm aan de andere kant van de rivier te parkeren. Zie onze pagina over Neu-Ulm voor meer informatie.

Milieuvignet voor Ulm kopen

Het groene milieuvignet

Wil je uit voorzorg voor je vertrek naar Duitsland al een milieuvignet voor je auto bemachtigen? Ga dan naar het bestelformulier op onze website. Zo voorkom je ook dat je per ongeluk zonder vignet door andere Duitse milieuzones rijdt. Binnen één werkdag na het plaatsen van je bestelling gaat het vignet dan al met de post. Betalen doe je vertrouwd met onder meer Bancontact, je creditcard, rechtstreeks bij sommige Belgische banken of via iDEAL.

Direct naar het bestelformulier

Ben je al in Duitsland of lukt het niet meer de post af te wachten? Dan kun je in Duitsland zelf nog terecht bij bedrijven die bevoegd zijn uitlaatgastesten uit te voeren. In de meeste gevallen gaat het om vestigingen aangesloten bij de TÜV, de DEKRA of een vergelijkbare instantie. Let wel altijd goed op de openingstijden, helemaal als je in het weekend door Duitsland rijdt.

Overnachten in Ulm

Ga je binnenkort naar Ulm of wil je hier graag overnachten op weg naar je vakantiebestemming? Bekijk dan deze pagina over Ulm op Booking.com om een hotel uit te zoeken en direct een kamer te boeken. Betalen doe je meestal pas na aankomst.

Wat is er in Ulm te zien?

Ulm

De grootste bezienswaardigheid in Ulm is de gotische munsterkerk. Deze is namelijk, inclusief toren, 161,5 meter hoog en daarmee heeft hij de hoogste kerktoren ter wereld. De binnenstad is historisch, waardoor hij ook de moeite waard is om te bekijken. Verder vind je hier twee museums, het Museum Ulm en de Kunsthalle Weishaupt. Ook is er een beeldenroute, deze bevindt zich op de campus van de Universiteit van Ulm. Leuk om te weten is dat de Ulmer Spatz, de huismus, het symbool is van de stad. Deze vogel zou namelijk geholpen hebben bij het bouwen van de munsterkerk, door met een takje aan te geven hoe de houten balken geplaatst moesten worden.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op