De milieuzone van Pforzheim

De Duitse stad Pforzheim in het noorden van de deelstaat Baden-Württemberg kent al sinds 2009 een eigen milieuzone. Binnen deze milieuzone is het groene milieuvignet. De oudere rode en gele milieuvignetten zijn niet meer geldig. Op deze pagina lees je alles over de situatie in Pforzhein. Ook hebben we een handige kaart voor je.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Pforzheim

De milieuzone van Pforzheim, op de kaart aangegeven met oranje, is in tegenstelling tot bijvoorbeeld de zone van Stuttgart nog redelijk overzichtelijk. Enkel het centrum langs de rivier de Enz valt binnen de zone. In de woonwijken rondom de binnenstad is het vignet niet verplicht.

kaart milieuzone Pforzheim

Doordat veel grote wegen zoals de B10, de B294 en de B463 langs de binnenstad gaan, is het wel wat lastiger Pforzheim zonder milieuvignet te omzeilen. Wil je bijvoorbeeld vanaf het noorden de Enz over om via de B463 richting Calw te rijden, dan moet je door de milieuzone. Bezoek je deze regio, dan is een milieuvignet zonder meer aan te raden.

Rijd je van Karlsruhe naar Stuttgart, dan is er overigens niets aan de hand. Hiervoor kun je de A8 gebruiken. Net als op alle Duitse autosnelwegen, is het milieuvignet hier niet verplicht. De A8 staat niet op de kaart, maar ligt net ten noorden van Pforzheim.

Parkeren zonder milieuvignet

Heb je een erg oude auto die niet voor het milieuvignet in aanmerking komt? Dan kun je nog overwegen buiten de milieuzone te parkeren en je weg te voet voort te zetten. Kom je vanaf de A8, dan is de parkeergarage bij het station (A op de kaart) een aanrader. Vanaf hier loop je in 15 minuten naar de binnenstad. Kom je uit het zuiden, dan wordt het lastiger. Er zijn een paar parkeerplaatsen rond het Gesellscher Park (B), maar wel moet je vanaf hier verder lopen.

Milieuvignet voor Pforzheim kopen

Het groene milieuvignet

Om voor het in Pforzheim verplichte groene vignet in aanmerking te komen, moet je auto aan de juiste milieunorm voldoen. Voor diesels is dit Euro 4, voor auto’s met LPG of benzine als brandstof is het Euro 1. Meestal gaat het dan om auto’s van na 2005 en 1992. Is je auto volledig elektrisch? Dan krijg je ook het groene vignet.

Direct naar het bestelformulier

Wil je het vignet het liefst per post thuisgestuurd krijgen? Gebruik dan ons bestelformulier. Ben je reeds in Duitsland, dan kun je ook terecht bij bedrijven die een uitlaatgastest mogen uitvoeren. Let in het laatste geval wel op de openingstijden. In het weekend zijn deze vaak beperkt.

Overnachten in Pforzheim

Wil je naar Pforzheim of moet je hier in de buurt zijn en ben je daarom op zoek naar een hotel? Op deze pagina over Pforzheim op Booking.com vind je alle hotels bij elkaar, zodat jij direct de juiste keuze kunt maken. Betalen hoeft meestal pas na aankomst.

Wat is er te zien in Pforzheim?

Pforzheim

Foto van Pforzheim door Nordbadenser (CC BY-SA 3.0)

Pforzheim was vroeger belangrijk voor de productie van horloges en juwelen. Aan het eind van de 20e eeuw werd dit voor het grootste gedeelte verhuisd naar het Verre Oosten. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek de stad belangrijk; toen werden hier ontstekers en granaten gemaakt. Tegenwoordig kun je hier genieten van bezienswaardigheden als het Technisch Museum, de Pforzheim Galerie, Wildpark Pforzheim, het Wartbergfreibad, het DDR-Museum en het Archeologisch Museum.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op