De milieuzone van Mainz

In 2013 heeft Mainz, de hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts, een milieuzone ingevoerd. Bezoek je deze Duitse stad met de eigen auto, dan is het groene milieuvignet verplicht. Bekijk hieronder de kaart en lees verder hoe je dit groene vignet in enkele minuten kunt aanvragen

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Mainz

Mainz kent een grote, maar gelukkig erg overzichtelijke milieuzone. Je kunt de zone op de kaart hieronder zien. De grens wordt gevormd door de rivier de Rijn in het oosten, de A60 in het zuiden en de A643 in het westen. Enkel in het noorden zijn de grenzen van de milieuzone wat onregelmatig. Hier bevindt zich de haven van de stad, waardoor vrachtwagens zonder milieuvignet hier alsnog terecht kunnen.

kaart milieuzone Mainz

Mainz kent in tegenstelling tot veel andere grote Duitse steden, geen uitzonderingen op de milieuzone. Denk dan aan grote doorgaande wegen waar een vignet niet verplicht is. Het vignet is overigens niet nodig op de A60 en de A643. Deze autosnelwegen liggen buiten de milieuzone en bovendien is in Duitsland een vignet op de autosnelweg nooit verplicht.

Verder nog goed om te weten dat Wiesbaden, aan de andere kant van de rivier de Rijn, een eigen milieuzone heeft. Dit is inclusief wijken zoals Mainz-Kastel en Mainz-Kostheim, die officieel deel uitmaken van Wiesbaden, maar geografische en historisch bij Mainz horen.

Parkeren zonder milieuvignet

De twee milieuzones van Mainz en Wiesbaden aan weerszijden van de rivier maken het lastig de stad zonder milieuvignet te bezoeken. De grote P+R-terreinen liggen allemaal binnen de milieuzone. Wat je kunt overwegen is het P+R-terrein Mühldreieck in het stadsdeel Hechtsheim. Deze ligt nog wel buiten de milieuzone en vanaf hier neem je tramlijnen 50 en 51 naar de binnenstad. Op de kaart staat het aangegeven met de letter A. Tenzij je voertuig niet voor het groene milieuvignet in aanmerking komt, is hier parkeren om tijd en kosten te besparen echter niet aan te raden.

Milieuvignet voor Mainz kopen

Het groene milieuvignet

De meeste auto’s komen tegenwoordig voor het groene milieuvignet in aanmerking. Enkel oudere diesels die niet voldoen aan milieuklasse Euro 4 en auto’s met een LPG-, hybride- of benzinemotor die niet voldoen aan milieuklasse Euro 1, krijgen geen vignet. Het is dan niet mogelijk binnen de milieuzone van Mainz te rijden. De milieuklasse van je voertuig staat vermeld bij V.9 op je kentekenbewijs,

Direct naar het bestelformulier

Ga naar het bestelformulier om je milieuvignet aan te vragen. Deze wordt dan binnen één werkdag al vanuit Duitsland verstuurd. Betalen kan onder meer via Bancontact, iDEAL of je creditcard.

Overnachten in Mainz

Wil je graag een overnachting in Mainz boeken? Kijk dan eens naar deze pagina over Mainz op Booking.com. Heb je een geschikte optie gevonden, dan kun je hem direct boeken. Betalen doe je pas na aankomst in je hotel.

Wat is er te doen in Mainz?

Mains

Foto van Mainz door Manu (CC BY-SA 2.0)

Mainz is de hoofdstad en grootste stad van de deelstaat Rijnland-Palts. De stad ligt op de linkeroever van de Rijn, tegenover de plek waar de Main de Rijn in gaat. De binnenstad van Mainz is al een bezienswaardigheid op zich, met het monument de Dom van Mainz en een romaanse keizerkerk langs de Rijn. Ook de Sint-Stefanuskerk is een bezoek meer dan waard, al is het alleen maar om zijn glas-in-loodramen. De Holzturm, het Weinhaus zum Spiegel en de Augustijnerkerk zijn andere mooie bezienswaardigheden. Verder heeft de stad nog meerdere museums, waaronder het Gutenberg Museum met 2 Gutenberg-bijbels, en het Landesmuseum.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op