De milieuzone van Freiburg

De stad Freiburg im Breisgau in het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland, kent sinds 2010 een milieuzone. Binnen deze zone is een milieuvignet verplicht voor de meeste gemotoriseerde voertuigen op vier wielen. Net als bijna overal in Duitsland, is het groene milieuvignet verplicht in Freiburg. Op deze pagina hebben we een kaart en meer uitleg voor je.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Freiburg

De milieuzone van Freiburg is, zoals je op de kaart kunt zien, behoorlijk groot. Behalve de historische binnenstad, vallen ook veel buitenwijken binnen de zone. De luchthaven ten noorden van de stad valt er echter weer buiten, net als de A5. Zoals op elke autosnelweg in Duitsland, is het milieuvignet hier niet verplicht.

kaart milieuzone Freiburg

Misschien wel goed om te weten is dat een milieuvignet ook verplicht is op de B31. Dit was tot 2019 niet het geval en op sommige oudere kaarten staat nog aangegeven dat je via de B31 de milieuzone kunt passeren. De weg verbindt Freiburg met de rest van het Zwarte Woud. Omrijden via kleinere wegen is wel mogelijk, maar houd dan rekening met flink meer reistijd.

Parkeren zonder milieuvignet

Wil je juist Freiburg zelf bezoeken en niet verder rijden over de B31 naar het Zwarte Woud? Dan zijn er buiten de milieuzone een aantal grote parkeerterreinen vanaf waar je eenvoudig het openbaar vervoer naar de binnenstad neemt. Meestal ben je 20 tot 30 minuten onderweg.

  1. P+R Gundelfinger Straße: tramlijnen 2 en 4
  2. P+R Moosweiher: tramlijn 1
  3. P+R Paduaallee: tramlijn 1
  4. P+R Munzinger Straße: tramlijn 3

Kom je vanuit het Zwarte Woud, dus vanuit het oosten, dan wordt het lastiger. Eventueel kun je parkeren in het dorp Kirchzarten dan 12 kilometer ten oosten van Freiburg ligt (net buiten de kaart). Vanaf het treinstation kun je dan de trein naar Freiburg nemen. In beide gevallen is simpelweg een milieuvignet kopen echter de meest praktische oplossing. Enkel wanneer je voertuig te oud is om voor het vignet in aanmerking te komen, raden we aan buiten de milieuzone te parkeren.

Milieuvignet voor Freiburg kopen

Het groene milieuvignet

Om voor het vignet in aanmerking te komen, moet je auto minimaal voldoen aan milieunorm Euro 4 als deze een dieselmotor heeft. Verbruikt je auto benzine, LPG of CNG? Dan moet deze voldoen aan Euro 1. Je kunt de milieunorm aflezen bij punt V.9 op je kentekenbewijs. Elektrische auto’s tenslotte krijgen altijd een groen milieuvignet. Het moet dan wel een volledig elektrische en geen hybride aandrijving zijn.

Direct naar het bestelformulier

De eenvoudigste manier het milieuvignet voor Duitsland aan te vragen is via het bestelformulier op onze website. Je krijgt het vignet dan met de post thuis gestuurd. Je kunt kiezen uit meerdere betaalmogelijkheden, waaronder Bancontact, je creditcard en iDEAL.

Overnachten in Freiburg

Ga je op vakantie naar het Zwarte Woud of moet je in Freiburg zijn voor de universiteit? Dan heb je een overnachting nodig. Op Booking.com vind je een handig overzicht van alle hotels in deze stad. Zo kun je makkelijk en snel een kamer vinden en boeken voor jouw vakantie.

Wat is er te zien in Freiburg?

Foto van Freiburg

Foto van Freiburg door Markus Trienke (CC BY-SA 2.0)

Freiburg ligt in de deelstaat Baden-Württemberg en is een universiteitsstad. De stad ligt aan de Dreisam, vlak bij het Zwarte Woud en zowel de Franse als de Zwitserse grens. Freiburg wordt vaak gezien als de hoofdstad van het Zwarte Woud. Hoewel de universiteit een belangrijk punt is voor deze stad, is dat niet het enige dat de stad zo bekend maakt. In het oude stadscentrum vind je de Freiburger Münster, de hoofdkerk met een toren van 116 meter hoog. Het belangrijkste museum van de stad is het Augustinermuseum, maar ook het Stadttheater is een bezoek meer dan waard. Ten zuiden van de stad vind je de Schauinsland, een hoge berg van 1284 meter. Ten westen zijn meerdere wijnbouwgebieden te vinden en bij het stadsdeel Tiengen vind je de Arlesheimer See. Bij mooi weer is recreatieplas Flückinger See een aanrader.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op