De milieuzone van Heidelberg

De Duitse stad Heidelberg, bekend door het grote middeleeuwse kasteel, beschikt al sinds 2010 over een milieuzone. Binnen deze milieuzone moet je een groen milieuvignet voor je auto hebben. Heb je deze niet, dan ontvang je een boete. Op deze website hebben we een kaart van de milieuzone van Heidelberg voor je en vertellen we je hoe je het vignet bestelt.

Het Duitse milieuvignet bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via je Belgische bank of met je creditcard. Het vignet wordt binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de milieuzone van Heidelberg

De milieuzone van Heidelberg is behoorlijk groot en omvat niet alleen de historische binnenstad, maar de noordelijke en zuidelijke woonwijken. Het gaat hier vooral om de woonwijken die dicht tegen de bergen liggen, waar kans op de vorming van smog bestaat. De westelijke woonwijken en voorsteden zoals Eppelheim, maken geen deel uit van de milieuzone.

kaart milieuzone van Heidelberg

Wel goed om te weten is dat de milieuzone vooral gericht is bewoners en regelmatige bezoekers van de stad. Ga je als toerist naar Heidelberg, dan kun je bijvoorbeeld het kasteel prima bezoeken. De B37, langs de zuidelijke oever van de rivier de Neckar, valt namelijk net buiten de zone. Vanaf deze weg zijn de meeste grote parkeerterreinen van de stad nog bereikbaar.

Op de Uferstraße aan de noordelijke oever, de Berliner Straße die door de milieuzone richting het noorden loopt en op de B3 richting Dossenheim, is het milieuvignet ook niet verplicht. Hierdoor kun je Heidelberg goed bereiken. Enkel als je echt de woonwijken in wilt of met de auto door de historische binnenstad wilt rijden, is een milieuvignet dus echt nodig.

Parkeren zonder milieuvignet

Zoals reeds aangegeven, kun je vanaf de B37 langs de rivier de meeste grote parkeergarages en -terreinen nog bereiken. Hoewel ze officieel binnen de milieuzone liggen, is een vignet niet verplicht. Op de kaart hebben we ze aangegeven met de letter P. Denk er aan dat er ook enkele parkeerplaatsen zijn die binnen de milieuzone liggen, maar wel op borden langs de weg worden aangegeven.

Milieuvignet voor Heidelberg kopen

Het groene milieuvignet

Neem je liever het zekere voor het onzekere, dan kun je natuurlijk het beste zorgen dat je toch een milieuvignet hebt. Behalve in Heidelberg zelf, is het vignet namelijk ook verplicht in tientallen andere steden in de deelstaat Baden-Württemberg. Tenzij je een zeer oude oude of een vervuilende diesel van voor 2006 hebt, komen vrijwel alle auto’s voor het vignet in aanmerking.

Direct naar het bestelformulier

Het milieuvignet vraag je aan via het bestelformulier op onze website. Binnen maximaal één werkdag gaat de sticker dan met de post naar je thuisadres in België. Betalen doe je via Bancontact, je creditcards, Belfius Direct Net, KBC/CBC of iDEAL. Ben je al in Duitsland? Dan kun je nog terecht bij bedrijven die een uitlaatgastest mogen uitvoeren. Het milieuvignet is niet te koop bij tankstations.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op